Svíčková omáčka s divokým vepřovým masem

Ingredience 4-6 porcí

  • 6 ks mrkev
  • 1 ks celer
  • 6 ks petržel nebo pastinák
  • 2 ks cibule na kostičky
  • 200 g máslo rozpuštěné
  • 1.5 kg loupaná plec hovězí
  • 200 g slanina na klínky
  • 5 ks bobkový list
  • 8 kuliček nové koření
  • 8 kuliček pepř
  • 2 PL sůl

Na zahuštění omáčky

  • 250 ml smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana
  • 2 PL mléko
  • 2 PL mouka pšeničná hladká

Příprava

  1. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Hovězí maso důkladně prošpikujte slaninou tak, aby nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření. Zalijte rozpuštěným máslem.
  3. Maso zasypte zbytkem zeleniny a nechte v chladu alespoň přes noc.
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Vložte do ní pekáč s masem a zeleninou. Pečte 10 minut bez podlévání.
  5. Osolte a podlijte vroucí vodou nebo vývarem. Za občasného podlévání pečte doměkka.
  6. Upečené maso s kořením vyjměte. Zeleninu rozmixujte dohladka.
  7. Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem. Vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit.
  8. Osolte dle potřeby a případně dochuťte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou, ozdobte brusinkami a plátky citronu. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky.